3 sposoby, dzięki którym zaoszczędzisz na jedzeniu

Fot.

Dane Eurostatu są alarmujące. Polacy wyrzucają nawet 9 mln ton żywności rocznie! Ponad 1/3 mieszkańców naszego kraju otwarcie przyznaje, że produkty spożywcze, które kupuje, lądują często w koszu. Pomijając kwestie głodu na świecie, marnowanie jedzenia to przede wszystkim problem ekonomiczny. Dowiedz się, co zrobić, aby nie wyrzucać żywności, a przy okazji sporo zaoszczędzić.

Które artykuły spożywcze wyrzucamy najczęściej? Według badań przeprowadzonych przez Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, niemal połowę marnowanej przez nas żywności, stanowi pieczywo. Na kolejnych miejscach niechlubnej listy znalazły się owoce, warzywa, wędliny oraz nabiał. Jak podaje Bank Żywności, powodem braku gospodarności Polaków, jest m.in. zapominanie o terminach przydatności do spożycia, kupowanie zbyt dużych ilości jedzenia oraz niewłaściwe przechowywanie żywności. Zmień złe nawyki, a nie tylko przestaniesz marnować jedzenie, lecz także odciążysz swój domowy budżet.

1. Rób zakupy zgodnie z planem

Zastanów się przez chwilę, w jaki sposób robisz zakupy. Sięgasz po produkty pod wpływem impulsu, czy postępujesz zgodnie z określonym schematem? Przygotowujesz listę? A może wydaje ci się, że dokładnie wiesz, co jest ci potrzebne? Sumienne planowanie zakupów to jedna z najprostszych metod, aby kupować mniej, a tym samym mniej wyrzucać. Nawet, gdy wchodzisz do osiedlowego sklepiku, zastanów się, co chcesz zrobić na śniadanie lub kolację i dopiero wówczas zacznij wkładać produkty do koszyka. Lista jest niezbędna, gdy wybierasz się na większe zakupy do hipermarketu lub centrum handlowego. Pamiętaj, że właściciele sklepów wiedzą doskonale co zrobić, aby nakłonić cię do większych wydatków. Zapach świeżego pieczywa, lustra zamontowane na stoisku z owocami oraz umieszczanie najtańszych produktów na półkach znajdujących się najniżej to tylko niektóre sprzedażowe triki. Dokładna lista i odrobina silnej woli pozwolą ci wyjść ze sklepu z mniejszą ilością rzeczy i pełniejszym portfelem.

2. Naucz się przetwarzać żywność

Jak już wspominałam, Polacy wyrzucają zazwyczaj te produkty, które najszybciej się psują. Jeśli w twoim domu tylko ty jesz razowe pieczywo, nie kupuj dużego bochenka chleba. Zastąp go niewielką grahamką. Kupiłeś za dużo pieczywa? Możesz śmiało je zamrozić, zrobić grzanki lub domową bułkę tartą. Nawet przejrzałe owoce i warzywa świetnie nadają się do zrobienia soku. Gdy zauważysz, że jogurt albo śmietana starci niedługo swój termin ważności, przygotuj z nich sos. Niezjedzoną wędlinę podsmaż i dodaj do zapiekanki. Pamiętaj również, aby nie kupować artykułów, których nie umiesz wykorzystać. Obecnie bez trudu kupisz owoce kaki, papaję, trawę cytrynową lub liczi. Każdy z tych produktów wygląda wspaniale na zdjęciach, ale czy po przyjściu do domu, na pewno uda ci się z nich przyrządzić posiłek? Jeśli nie lubisz eksperymentować w kuchni albo brakuje ci czasu na długie pichcenie, postaw na tradycyjne, sprawdzone artykuły spożywcze, z których łatwo i szybko przygotujesz ulubione dania.

3. Wyznacz dzień bez zakupów

Bez względu na to, czy robisz duże zakupy raz w tygodniu, czy na bieżąco starasz się uzupełniać lodówkę, wybierz jeden dzień tygodnia, w którym nie będziesz w ogóle kupował żywności. Tego dnia zrezygnuj zarówno z kanapki kupowanej w pracy, jak i drobiazgów, po które zachodzisz zwykle do pobliskiego marketu. Postaraj się za to wykorzystać jak największą ilość produktów, które znajdują się w twojej lodówce. Zrób wielowarzywną sałatkę, omlet lub zapiekanki. Jestem pewna, że nawet z niewielu składników uda ci się wyczarować pyszne danie.

Oszczędzanie na jedzeniu to nic trudnego. Wystarczy, że zaczniesz robić bardziej przemyślane zakupy i zerwiesz ze zwyczajem wkładania do koszyka wszystkiego, na co tylko przyjdzie ci ochota.

Podobne artykuły