Nie wyrzucaj resztek jedzenia po świętach - sprawdź, jak możesz je wykorzystać

Fot.

Święta, święta, a co po świętach? Pełna lodówka i brak pomysłu, co zrobić z jedzeniem, na które domownicy nie mogą już patrzeć. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać resztki z wielkanocnego stołu, aby nic się nie zmarnowało, a w twoim portfelu zostało dodatkowe kilkadziesiąt złotych.

Jak pokazuje badanie Providenta, na organizację Wielkanocy Polacy przeznaczają średnio 400 zł. W porównaniu z wydatkami, jakie ponosimy w czasie zwykłego weekendu, jest to kwota czterokrotnie wyższa! Osoby, które mają dzieci, zazwyczaj wydają pieniądze nie tylko na jedzenie, lecz także drobne upominki. Nie ulega jednak wątpliwości, że na „wielkanocny budżet” składają się przede wszystkim produkty spożywcze. Tym bardziej nie warto marnować jedzenia, które kosztuje nas tyle, co weekendowe wydatki na cały miesiąc.

R E K L A M A

Poświąteczne marnotrawstwo

Według szacunków unijnych mieszkańcy UE marnują 88 mln ton jedzenia rocznie! Oznacza to, że każdy z nas wyrzuca w ciągu roku nawet 173 kg żywności. Święta to czas, kiedy przyrządzone przez nas posiłki najczęściej trafiają do kosza. Dlaczego, skoro organizacja wielkanocnego śniadania kosztuje nas tyle trudu i pieniędzy? Powodów jest kilka. Zacznijmy od tego, że kupujemy za dużo artykułów spożywczych. Przecież Wielkanoc to tak naprawdę nieco dłuższy weekend. Nie musimy więc robić zapasów na cały miesiąc. Kolejny powód sprowadza się do stwierdzenia: „Co powiedzą inni?”. Jak kuzyni i kuzynki zareagują, gdy na stole zamiast pięciu sałatek będzie tylko jedna? I co się stanie, gdy czegoś zabraknie? A przecież każda osoba z rodziny mogłaby przynieść tylko jedno popisowe danie i wówczas każdy mógłby spróbować nowych specjałów. Jeśli nie chcesz wyrzucać jedzenia po świętach, postaw na lepszą organizację.

Zapiekanka, tarta, pasta

No dobrze, wiesz już co zrobić w kolejne święta, ale jak możesz wykorzystać jedzenie, które zostało po tegorocznej Wielkanocy? Zacznij od przetworzenia tych produktów, które najszybciej tracą ważność. Upieczone mięsa, białą kiełbasę lub wędliny zużyj do zapiekanki lub tarty. W pierwszym przypadku wystarczy, że pokroisz podgotowane ziemniaki w cienkie talarki, dodasz mięso i warzywa, a całość posypiesz żółtym serem lub słodką śmietanką wymieszaną z jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Piecz w temperaturze 180o przez ok. 30 min. Zapiekanka będzie doskonała zarówno na obiad, jak i bardziej obfitą kolację.

Do ciasta na tartę będziesz potrzebował 250 g mąki, 125 g masła, szczyptę soli i ok. 1/3 szklanki wody. Wymieszaj mąkę z solą oraz masłem i stopniowo dolewaj wodę. Kiedy ciasto będzie wyrobione, owiń je folią i wstaw na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy na tartę. Na wierzch połóż wszystkie resztki – mięsa, kiełbasy, sery i warzywa. Całość piecz w 180o przez ok. 45 min.

Jajka, które ci zostaną, możesz ugotować i drobno posiekać. Następnie dodaj puszkę tuńczyka, puszkę kukurydzy i dwie łyżki majonezu. Dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj wszystko na gładką pastę. Jeśli lubisz słodkie przekąski, możesz też wkroić kilka plastrów ananasa. Pasta najlepiej smakuje z pieczywem tostowym.

Zostaw jedzenie na później

Bardzo często wyrzucamy żywność, ponieważ nie umiemy jej przechowywać. W konsekwencji warzywa szybko więdną, a mięso robi się nieświeże. Zastanów się, które pozostałości z wielkanocnego stołu możesz zamrozić. Miękkie owoce, natka pietruszki, koperek, a nawet chleb i niektóre rodzaje ciast możesz śmiało włożyć do zamrażalnika i wyjąć wówczas, gdy nabierzesz ochoty na mleczny koktajl lub zupę jarzynową. Zadbaj również o prawidłowe umieszczenie produktów w lodówce. Na najwyższych półkach postaw mleko, kefiry i jogurty. Na półce środkowej ustaw te artykuły, które trzeba zjeść najszybciej – serek z krótkim terminem przydatności do spożycia, garnek z żurkiem lub talerz z wędlinami. W dolnych szufladach umieść owoce i warzywa.

Wyrzucanie jedzenia to zły nawyk, którego możesz łatwo się oduczyć. Zacznij przetwarzać żywność, zadbaj o jej odpowiednie przechowywanie, a najlepiej podziel się posiłkami z innymi. Zabierz resztę wielkanocnej babki do pracy lub weź dodatkową porcję białego barszczu i poczęstuj nią koleżankę z biura. Dzięki temu na pewno nic się nie zmarnuje.

Podobne artykuły