Jak nie wyrzucać jedzenia po świętach? Pomyśl o tym już teraz

Fot.

Do świąt pozostały już zaledwie dwa tygodnie. Niektórzy z nas czekają na ten dzień, aby cieszyć się czasem spędzonym z rodziną, inni zastanawiają się, co znajdą pod choinką. Jedno jest jednak pewne. W trakcie wigilijnej kolacji w większości domów stoły będą się uginać od nadmiaru sałatek, ryb oraz pierogów. Niestety, po świętach duża część przygotowanych potraw trafia do kosza. Dowiedz się, co zrobić, aby w tym roku było inaczej.

Jak wynika z danych Greenpeace Polska mieszkańcy naszego kraju marnują ok. 9 mln ton żywności rocznie. Zajmujemy pod tym względem niechlubne, piąte miejsce w Unii Europejskiej. Wyrzucanie jedzenia ma wpływ nie tylko na stan twojego portfela, lecz także na środowisko naturalne. Greenpeace przekonuje, że wyrzucanie jedzenia oznacza jednocześnie marnowanie miliardów metrów sześciennych wody, niezbędnej do produkcji żywności.

Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

Według raportu „Nie marnuj jedzenia 2017” przygotowanego przez Instytut Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Banków Polskich wyrzucamy jedzenie, ponieważ kupujemy go za dużo. To jeden z głównych powodów marnowania żywności. Szacuje się, że koszt produktów spożywczych, które trafiają do kosza, to ok. 200 zł miesięcznie w przeliczeniu na rodzinę. Oznacza to, że w ciągu roku „wyrzucasz” nawet 2400 zł! Wyniki raportu wyraźnie pokazują, że Polacy robią zbyt duże zapasy żywności. Dlaczego jedzenie, które kupujemy ląduje na śmietniku?

  • 34 proc. badanych podało, że powodem jest przegapienie terminu żywności
  • 15 proc. przyznało, że robi zbyt duże zakupy
  • 10 proc. przygotowuje zbyt duże porcje posiłków
  • 9 proc. niewłaściwie przechowuje żywność
  • 2 proc. nie ma pomysłów na wykorzystanie kupionych składników

Jak pewnie zauważałeś, wszystkie wymienione przyczyny marnowania żywności, można łatwo wyeliminować. Wystarczy, że zaczniesz starannie planować zakupy, będziesz sprawdzał etykiety z terminem ważności do spożycia oraz zaczniesz przechowywać produkty żywnościowe we właściwy sposób. Pamiętaj również, aby podczas wizyty w sklepie przemyśleć, co chcesz ugotować, i jakich składników będziesz potrzebował do przygotowania dania. Unikniesz wówczas sytuacji, kiedy przychodzisz do domu z siatką pełną zakupów, a zamawiasz pizzę, ponieważ nie wiesz, co możesz ugotować.

Jakie produkty wyrzucamy najczęściej?

Ankieterzy Kantar Millward Brown zapytali również badanych, jakie produkty żywnościowe wyrzucają najczęściej. Okazało się, że aż połowa z nas marnuje pieczywo (51 proc. odpowiedzi). Następne w kolejności są: wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc) oraz jogurty (16 proc.). Federacja Banków żywności przekonuje, ze aby zmniejszyć zjawisko wyrzucania żywności, jest edukacja. Jednak z jej elementów jest informowanie Polaków, w jaki sposób powinni przechowywać żywność, aby dłużej zachować jej świeżość. Poniższa infografika przedstawia 7 zasad, jak nie marnować jedzenia.

 

Co zrobić, aby nie wyrzucać żywności po świętach?

Przedświąteczna gorączka zakupów już się rozpoczęła, a większość z nas już myśli o tym, co przygotuje na wigilijną kolację. Zanim udasz się na zakupy, pomyśl o następujących kwestiach:

  • ile osób przyjdzie na wigilijną kolację,
  • czy któryś z gości przyniesie swoje danie lub ciasto,
  • jakie potrawy zazwyczaj zostają niezjedzone i musisz je wyrzucać po świętach,
  • jakie dania możesz przygotować, aby potem je np. zamrozić lub wykorzystać do przygotowania obiadu lub drugiego śniadania do pracy.

Być może każdego roku sałatka, którą przygotowujesz z takim trudem nie spakuje domownikom, dlatego po świętach trafia do kosza, albo każda ciocia przynosi ciasto i po dwóch dniach już nikt nie ma nie ochoty. Dobry plan i rozsądne zakupy spowodują, ze nie będziesz wyrzucać jedzenia po świętach, a co najważniejsze, skutecznie ograniczysz przedświąteczne wydatki.