Informujemy, że w związku z wejściem w życie RODO zmodyfikowaliśmy naszą politykę prywatności ×
Advertisement

Jaka ryba zamiast karpia?

Fot.

Został już mniej niż tydzień do świąt, więc najwyższy czas kupić karpia! Ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez smażonego karpia autorstwa mojej babci, ale wiem, że niektórzy go nie znoszą. Co wybrać, jeśli denerwuje cię błotny posmak i niezliczona liczba ości? Przygotuj jedną z moich tańszych i droższych propozycji.

Łosoś

To jedna z ryb, która pewnie często gości na twoim stole, ale w święta warto przygotować ją w sposób wyjątkowy. Zamiast standardowej panierki z bułki tartej, możesz obtoczyć filet z łososia w migdałach i usmażyć albo upiec w cieście francuskim z dodatkiem koperku i cytryny. Za filet z łososia dla jednej osoby zapłacisz około 10 zł.

R E K L A M A

Dorsz

Szukasz tańszej propozycji? Postaw na dorsza, którego kilogram kosztuje ok. 30 zł. Aby zaskoczyć swoich gości i za bardzo się nie napracować, możesz przygotować go w chrupiącej skorupce. Wymieszaj bułkę tartą, z odrobiną wina, czosnkiem i posiekaną pietruszką. Masę przełóż na filet na upiecz w piekarniku.

Śledź

Jeśli do tej pory śledź kojarzył ci się tylko z olejem czy octem, to czas to zmienić. Możesz go przygotować także na ciepło zamiast karpia. Fileciki zwiń w rulony i umieść w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos ze śmietany i chrzanu, polej nim rybę i zapiecz w piekarniku. Smak kruchych, soczystych śledzi naprawdę cię zaskoczy. Kilogram tej ryby kosztuje ok. 13 zł.

Pstrąg

Co prawda wszystko, co zjedzone w święta nie tuczy, ale jeśli dbasz o linię, to wypróbuj dietetyczny przepis na pstrąga. Ugotuj go na parze wraz z marchewką, pietruszką i selerem. Jest to bardzo lekkie danie, więc możesz je ugotować po świętach, kiedy twój żołądek będzie chciał odpocząć. Pstrąg jest odrobinę droższy, bo 1 kilogram kosztuje mniej więcej 30-35 zł.

A Ty wyobrażasz sobie Boże Narodzenie bez karpia?

Podobne artykuły